Vitaliteitscoaching

Vitaliteit is een breed begrip. Er vallen zoveel dingen onder; lekker in je vel zitten, energie hebben, je goed voelen. Dingen die eigenlijk heel normaal zouden moeten zijn. Je ziet dit ook bij dieren, tenzij ze heel oud of ziek zijn, zijn ze van zichzelf levendig en vitaal. Maar ik weet uit eigen ervaring dat dit niet altijd vanzelfsprekend is. Ik heb dit aan den lijve ondervonden toen ik in een burn-out terecht kwam een aantal maanden na de geboorte van mijn tweede kindje. Het viel me zwaar om weer te gaan werken en er kwamen veel dingen bij elkaar. Het gevolg was dat dingen die vroeger heel vanzelfsprekend waren, zoals boodschappen doen of even de stad in gaan, opeens lastig werden. Ik vond dat heel moeilijk en voelde me kwetsbaar. Maar wat ik ook heb gemerkt is dat, zoals je vaak hoort, er in elke lastige periode een kans verscholen ligt. Een mogelijkheid om dieper naar binnen te keren, beter te voelen wat je echt wilt en dingen te gaan veranderen. Het is nu eenmaal zo dat we vaak pas veranderen als we in een crisis terecht komen. Voor mij was dat zeker het geval.

Het voordeel van die periode was dat ik tijd kreeg om me te gaan verdiepen in onderwerpen als het managen van je energie en het voelen van meer voldoening. Dat was ook belangrijk voor me omdat ik twee kinderen heb, toen nog erg jong, en ik voelde dat ik van hen wilde genieten en er voor hen wilde zijn. Om dat te kunnen doen moesten er dingen veranderen. Dat was een sterke motivator! Gelukkig zijn er tegenwoordig veel boeken te vinden over gezondheid, zingeving en spiritualiteit. Ik kreeg de tijd om me daarin te verdiepen, dat was een cadeautje. Het eerste onderwerp waar ik interesse in kreeg was voeding. Ik had wel al een redelijk gezond voedingspatroon, maar het was niet optimaal voor mij. Ik ben er al snel achter gekomen dat, ook al zijn er wel richtlijnen, een voedingspatroon ook een persoonlijke aangelegenheid is. De een kan best af en toe snoepen, maar voor een ander kan dat voor enorme energieschommelingen zorgen die veel invloed kunnen hebben op je dag. Maar zomaar stoppen met het eten van zoetigheid is niet zo makkelijk, want vaak is het een gewoonte om jezelf te belonen met iets lekkers. Ik wilde dat ook niet helemaal opgeven en ben er na veel lezen en experimenteren achter gekomen dat het zeker mogelijk is te genieten van lekker eten zonder dat je lichaam of energieniveau daardoor wordt aangetast.

En voeding is dan natuurlijk nog maar een onderdeel van vitaliteit. Slaap, lichaamsbeweging, omgaan met stress, voldoening ervaren, dat zijn ook belangrijke onderwerpen. Daar komt nog bij dat wanneer een bepaald gebied in je leven niet lekker loopt, bijvoorbeeld wanneer je geen plezier hebt in je baan of je veel problemen ervaart in je relatie, je je vaak ook niet vitaal voelt. Hoe gezond je ook eet, dit slorpt je energie op. Daarom is vitaliteitscoaching heel breed. Als ik je op dit gebied ga begeleiden, dan worden deze onderwerpen dan ook bekeken, op een milde manier, niet door je dingen te ontzeggen. Uit ervaring weet ik dat dat namelijk niet werkt; je wilt geluk ervaren en als dat wordt bereikt door een bepaald gedrag zul je er iets tegenover moeten zetten om hetzelfde resultaat te bereiken. Gelukkig is dit goed mogelijk door nieuwe, motiverende gewoontes te ontwikkelen!